Buikman effe groot

€ 4
70

Een broodpop gemaakt van luxe brooddeeg met extra toevoeging van roomboter. Hierdoor blijft deze buikman extra lang vers.

Aantal
Voeg toe aan winkelmand

Productspecificatie

Verkrijgbaar van 29-11 t/m 7-12

De buikman heeft de vorm van een bisschop en wordt gebakken met een witte stenen pijp in zijn mond. Het is een traditie om eerst het hoofd van de buikman te eten en vervolgens de rest.

Andere benamingen zijn:
- Wekkeman of Weckman in Roermond en Duitsland)
- Weggekèl (in Noord-Limburg, omgeving Horst)
- Stevensman
- Piepespringer
- Ziepesjprengert (wanneer de buikman in plaats van een pijp een bezem draagt)

De herkomst van de buikman is niet geheel duidelijk. In de vroegste tijd van de katholieke kerk was het gebruikelijk om elkaar na zon- en misdagen een brood te geven. Later werd dit alleen nog bij bepaalde feesten uitgereikt. Een andere herkomst kan van
de Germanen zijn. Deze offerden broden aan de goden tijdens het midwinterfeest. Veelal vallen katholieke feestdagen samen met Germaanse gebruiken, zoals St. Maarten en St. Nicolaas. Het is echter niet duidelijk wanneer de buikman gegeten wordt, maar het
ligt rond de adventstijd (Germaanse midwintertijd). Dit verschilt ook per plaats. Waarschijnlijk is de traditie over komen waaien uit Duitsland.

Seizoen

Dit product is leverbaar van 29-11 tot en met 7-12.

Allergene stoffen

Gluten, Melk

Bewaaradvies

Houdbaarheid: ca. 3 dag(en).